Aljaž Ogrin - Izpit za voditelja čolna

 
Za voditelja majhnih čolnov je potrebno dokazati znanje Prve pomoči in Izogibanja trčenja na morju. Enako velja tudi za vodne skuterje, za katere pa velja še nekaj posebnih predpisov (kdaj in kje se ne smejo voziti,...).
 
Jaz sem se spustil v globlje vode in naredil Izpit za voditelja čolna. Se splača. Nekateri pravijo, da je ceneje in hitreje opravljen izpit na Hrvaškem (samo tam velja). To je sicer res (tudi s podkupninami gre). Če pa delaš izpit v državi, kjer imaš državljanstvo (Slovenija), imaš mednarodno priznan dokument (velja v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji,...).
 
Sam izpit (brez tečaja) se da opraviti v Kopru (Ministrstvo za promet in zveze - Uprava RS za pomorstvo Koper) ali pa pri kateri od drugih skupin, ki imajo trenutno izpit nekje na kopnem.
Za tečaj večinoma poskrbijo lokalne izobraževalne skupine, tudi kakšna avtošola je med njimi. Le-te organizirajo tudi končni izpit.
 
iskalnik

 
Predlagam, da se pred opravljanjem izpita preizkisiš tudi v razpoznavanju ladijskih luči. (potrebuješ flash-player)
 
Celotna literatura je težje dostopna.
Nekaj poglavij je (bilo??) na strani  http://www.slovensko-morje.net.
Naslov knjige, ki jo imam jaz je "Tečaj za voditelja čolna, gradivo za interno uporabo, Ljudska univerza Koper". Mogoče jo ima tudi kakšna knjižnica.
Če je nujno, si lahko literaturo izposodiš pri meni (email ali gsm). [Literaturo si je pred leti izposodil en #$&%#*%!* s Ptuja in je še vedno ni vrnil.]
 
Potrebno znanje za izpit:

 
Zadnja sprememba: 20. 2. 2010